Bendruomenės palaikomas ūkis

Kas tai?

Bendruomenės palaikomo ūkio (BPŪ, CSA angl.) iniciatyva prasidėjo 1960 m. Vokietijoje, Šveicarijoje ir Japonijoje kaip augančių problemų dėl maisto saugumo ir žemdirbystei tinkamos žemės urbanizacijos sprendimas. Bendruomenės Europoje pradėjo kurti kooperatyvus, remti ūkininkus, kurie socialiai atsakingai augintų ekologišką maistą. Europoje tokios žemdirbystės ideologinis pagrindas – Rudolf Steiner idėjos apie biodinaminę žemdirbystę. Panašiu metu susrūpinusios savo kūdikių mityba motinos Japonijoje 1965 m. pradėjo analogišką judėjimą teikei (提携). Vis tik plačiausiai idėja paplito JAV: nuo 1984 pradėjo veikti pirmasis toks ūkis, kurį įkūrė vokiečių biodinaminio ūkio puoselėtojas ūkininkas su bendraminčiais New Hempšire. Šiuo metu Šiaurės Amerikoje yra daugiau nei 13,000 BPŪ.

Esminės idėjos

Lietuvoje BPŪ siekia išauginti aukščiausios kokybės produkciją pagal gamtinės žemdirbystės principus, skirtą vietinei bendruomenei, dalinantis su valgytojais ūkininkavimo riziką.

Toks ūkininkavimo būdas užtikrina stipresnius nei įprasta bei kokybiškai kitokius gamintojo – valgytojo ryšius. Ūkio produkcijos valgytojai labai aktyviai dalyvauja auginimo bei platinimo procesuose: ūkiai platina savo naujienlaiškius, receptus, organizuoja apsilankymus ūkiuose, ūkio talkas, renginius ir pan. Artimo augintojo ir valgytojo ryšio privalumai yra ypatingas produkcijos šviežumas, kokybė, aplinką tausojančios žemdirbystės plėtra, žinių kaip ir iš kur atsiranda tikras maistas sklaida. Ekonominis ūkininkavimo pagrindas – valgytojų išankstinis prisidėjimas prie viso ūkio metinio biudžeto. Nors tokia idėja turi daug atmainų, vis tik esminis principas išlieka – valgytojas iš anksto sumoka tam tikrą ūkio biudžeto dalį ir sezono metu gauna ūkio išauginto derliaus dalį.

Kaip tai veikia?

Esminiai BPŪ veiklos principai yra tokie:

  • aiškus, išankstinis viso sezono ūkio biudžetas konkrečiam asortimentui išauginti per konkretų savaičių skaičių;
  • bendra kainodaros sistema, pagal kurią augintojas ir valgytojas sutaria dėl tiekiamos produkcijos kiekių pagal viso sezono ūkio biudžetą;
  • susitarimas dėl nederliaus ir “viršderliaus“ pasidalijimo, reiškiantis, kad valgytojas prisiima ir su sezoninėmis kliūtimis (kruša, lliūtys, šalnos ir pan.) susijusią riziką.

Konkretus pavyzdys

Dainuojančių varlių ūkis (Singing frog farm) Kalifornijoje, JAV daržoves, vaisius, kiaušinius, gėles savo valgytojams tiekia 28 savaites per metus nuo gegužės vidurio iki lapkričio vidurio. Ūkio gėrybių pintinėlių kaina (asmeniui/porai) – 21,25 JAV dolerio per savaitę arba 595 JAV dolerių per metus, papildomai kainuoja pristatymas. Mokestis ūkiui sumokamas per du kartus: pusė iki gegužės 1 d., kita pusė iki rugpjūčio 18 d., iki vasario sumokamas 50 dolerių avansas. Gerybių pintinėlės pristatomos į konkrečia vietą mieste arba atsiimamos ūkyje. Pintinėlių turinį sudaro nuo 8 iki 12 rūšių produktų.

Kur rasti BPŪ Lietuvoje?

Čia renkasi augintojų ir valgytojų bendruomenės: SOL pintinėlės

Informacija augintojams ir valgytojams

Klausimai aptartini prieš sezono pradžią:

  • nuo kada iki kada trunka sezonas;
  • kokie produktai įeis į pintinėlės sudėtį;
  • kiek rūšių per vieną kartą bus gėrybių pintinėlėje;
  • kokia tvarka mokama pintinėlių prenumerata;
  • kaip bus atsiimama gėrybių pintinėlė (vieta, tara, laikas);
  • kaip bus nustatomas gėrybių kiekis per vieną kartą (sezoninio biudžeto aptarimas).

Šaltiniai:

http://www.vivasol.lt

http://en.wikipedia.org/wiki/Community-supported_agriculture

http://www.singingfrogsfarm.com/Site/Home.html

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: