Mangoldai


Lapiniai burokėliai (Beta vulgaris L.), kitaip mangoldai, yra nepelnytai mūsų pamiršti. Gal todėl, kad mažai žinome apie jų maistinę vertę, medikų vertinimą ir naudą vėžio profilaktikai.

Šiuo metu daugiausia auginami lapkotiniai mongoldai, kurių maistui tinkami ne tik lapai, bet ir kotai. Jie skoniu primena špinatus ir riešutus. Iš šių daržovių verdamos sriubos, ruošiamos salotos, troškiniai, padažai, apkepai. Į lapus vyniojama mėsa, žuvis. Juos galima konservuoti žiemai kartu su rūgštynėmis.

Mangoldai labai maistingi ir šia savybe lenkia burokėlius. Lapuose ir lapkočiuose gausu karotino, ypač daug vitamino C, B1, B2, A, kalcio, fosforo, geležies, kitų mineralinių medžiagų, baltymų, cukraus, įvairių mikroelementų, ląstelienos. Dėl to šias daržoves medikai rekomenduoja kaip gerą profilaktinę priemonę nuo vėžio.

Šaltinis:

Sodo spalvos

3 atsakymai

  1. Reiks išbandyt 🙂

  2. Skanios daržovės. Ir nesunku augint. Kasmet kelis kelmus užsiauginu ir kraštinius lapus skabydama turiu mangoldų visą vasarą.
    Ir dar labai gražiai atrodo – galima vietoj gėlių augint. 🙂

  3. Tai o kaip ziema? Susodinam i dezutes? Ar reikia laistyti? Kaip priziureti ziema?

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: